molens van de Zaanse Schans
Langs de Zaan
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
12 Juni 2024 | Nederland, Wormer
Gisteren zou het, volgens Weeronline en Buienalarm, de hele middag stevig regenen. Daarom bleven we maar op de camping. In de loop van de middag bleek, dat Buienradar gelijk had met de weersvoorspelling: het bleef de hele middag droog. We hadden dus best wel kunnen gaan fietsen. Een rustdag op z’n tijd is echter ook wel lekker. Het was niet alleen een prettige rustdag, maar ook een nuttige. ’s-Middags ontdekten we, dat de buzz ook aan de achterkant een trekoog heeft. De zoon van Sonja, de boerin, trok de bus in het begin van de avond los uit de modder.
Vandaag fietsen we via de oostelijke oever van de Zaan naar Zaandam. Onderweg komen we langs de Zaanse Schans. Dit is het restant van de oer-industrie in Zaandam e.o.. Er staan nog vier werkende molens, elk met een eigen specialiteit (v.l.n.r. op de foto: houtzagerij, oliemolen, verfmolen, specerijenmolen). Door deze industriële functies wijken de molens van de Zaanse Schans sterk af van de (wellicht nog bekendere) molens van Kinderdijk. Die zijn er voor het droogmalen van het achterland.
We fietsen verder langs de oostelijke oever van de Zaan en komen al snel in een rommelig industriegebied. Vrijwel alle bedrijven lijken wel iets te maken te hebben met voedsel. Weer iets verder komen we in een arbeiderswijk: links liggen smalle straatjes met kleine huizen, rechts ligt oude industrie, hier en daar vervangen door moderne woonblokken. Ter hoogte van het centrum van Zaandam (bij knooppunt 70) steken we de Zaan over en lopen via de Gedempte Gracht het voetgangersgebied in. Aan het einde van die straat ligt het meest merkwaardige hotel van Nederland: het Inntel-hotel lijkt te bestaan uit een flink aantal op elkaar gestapelde Zaanse huisjes.
Via de westelijke oever van de Zaan fietsen we noordwaarts, door een rommelig gebied, richting Zaandijk. Dat plaatsje kent nog de meeste originele Zaanse bebouwing. We rijden nog door het industriegebied van Wormerveer, alweer met de nodige voedsel-industrie (o.a. Lassi), steken de Zaan over (bij knooppunt 92), en rijden via knooppunt 94 terug naar de camping.
12 Juni 2024 - 18:40
Paul:
Wellicht heeft de voedselindustrie in de Zaanstreek te maken met onze wel bekende Albert H.
12 Juni 2024 - 21:47
Ria:
Mooie foto's, echt typische kiekjes. Wij leerden bij de provincie Noord Holland: Zaanstreek is de provisiekast van Nederland. Het "geurenpalet" van cacao, koekjes , nootjes, maizena, rijst etc. nog opgesnoven? Of is dat verleden tijd.
12 Juni 2024 - 22:35
Nanny:
Goed bezig zeg!!!
En een troost: vrienden van ons in Sevilla hadden regen…