Door de Kennemer Duinen
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
17 Juni 2024 | Nederland, Haarlemmerliede
Vandaag is het geweldig fietsweer. We rijden door de Kennemer Duinen, officieel het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (48 km via de knooppunten 24, 23, 22, 01, 21, 19, 21, 36, 37, 77, 79, 18, paviljoen Parnassia, 18, 19, 99, 07, 34, 20, 01, 22, 23, en 24).
We rijden via vrij drukke wegen, met veel fietsonvriendelijke verkeerslichten, dwars door Haarlem. Bij knooppunt 21 begint het aantrekkelijke deel van de tocht. De bewegwijzering is er echter niet duidelijk. We belanden bij “19”, terwijl het de bedoeling is om naar “36” te rijden. We keren dus om.
Via een behoorlijk geaccidenteerd bospad fietsen we naar Zandvoort. Als het terrein meer open wordt, zie je de grote blokkendozen van Zandvoort in de verte opdoemen. Gelukkig heeft Zandvoort ook nog een al wat ouder, knus centrum. Eenmaal op de boulevard is het echter behoorlijk slikken: veel blokkendozen (hotels en appartementen, sommige appartementenblokken zijn nogal onderkomen), veel parkeerplaatsen, veel snackwagens, een vrijwel verlaten strand. Iets noordelijker ligt het circuit. Vanaf de boulevard is er niet veel te zien van de baan zelf.
We fietsen bij “18” verder door een prachtig duinlandschap naar het strandpaviljoen Parnassia. Daar stuiten we op een bord “verder fietsen niet mogelijk i.v.m. hoog water”. Tegenliggers bevestigen dit met de opmerking “het komt tot kniehoogte”. We rijden dus maar terug naar “18”, waar we de Zeeweg richting Haarlem volgen.
Bij “19” is weer een fietspad dat linksaf de duinen in gaat. Ook hier staat een waarschuwing voor hoog water, maar er komen wielrenners via dat pad onze kant uit, waaruit we concluderen dat het met die wateroverlast wel mee zal vallen. We fietsen via een fraai fietspad richting Santpoort-Zuid. Bij de ruïne van Brederode verlaten we de duinen. We rijden via Bloemendaal (daar is het echt heel erg duur) naar Haarlem, waar we nog wat inkopen doen.
17 Juni 2024 - 21:33
Nanny:
Geweldig zo sportief jullie zijn ! Hoeveel km heb je al gefietst tijdens jullie reis?
18 Juni 2024 - 08:20
Pau:
Mooie foto’s met idd een vriendelijk weertje, dat geeft het fietsen toch een gezellige onderneming.
18 Juni 2024 - 20:04
Ria:
Hoog water? Met zoveel fietservaring krijgen jullie het wel onder de knie . Respect.