Vuurtorens tellen
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
24 Juni 2025 | Denemarken, Ringkøbing
We staan nu op een camping in Ringkøbing.
Denemarken heeft, met al die eilanden, een relatief lange kustlijn. Het zal dan ook niet verbazen, dat Denemarken relatief veel vuurtorens heeft. Verschillende daarvan staan aan de Margriet-route. Vandaag zien we er twee.
Vanaf de camping in Esbjerg volgen we de kust in westelijke richting en rijden we door het Nationaal Park Vatten Havet (Waddenzee). Een flink deel van de route is onverhard.
Iets verder, in Oksbøl, verlaten we voor even de Margriet-route voor een uitstapje naar Blåvand. Het doel hiervan is Blåvandshuk Fyr, de plaatselijke vuurtoren.
In Oksbøl pakken we de Margriet-route weer op. Via allerlei binnenweggetjes komen we uiteindelijk in Nymindegab. Hier begint een weg die tot aan Søndervig door een bijzonder fraai duingebied voert, het Holmsland Klit. In dat gebied stoppen we voor de lunch.
Holmsland Klit is in feite een landtong, een smalle duinenrij, tussen de Vesterhavet (Noordzee) en het Ringkøbing Fjord. Was het fjord oorspronkelijk een lagune, in 1931 is er bij Hvide Sande (Wit Zand) dwars door de landtong een kanaal gegraven, waardoor Ringkøbing een verbinding kreeg met de zee.
Een stukje noordelijk van Hvide Sande slaan we linksaf voor een bezoek aan Lyngvig Fyr, de tweede vuurtoren van vandaag.
We rijden door naar Ringkøbing voor wat boodschappen. Door een defect thermokoppel hebben we nog maar één functionerende “gaspit” in de bus, zodat we bij slecht weer alleen maar eenpansmaaltijden kunnen koken. Daarvoor gebruiken we vandaag de stapelmethode. Eerst bakken we de aardappelblokjes. Daarna fruiten we de in plakken gesneden winterpeen, samen met de gesnipperde ui. Vervolgens bakken we stukjes bacon, tot deze knapperig zijn. We mengen alles in een slakom en bakken het op. (Bij goed weer koken we buiten op een tweepits campinggas-stelletje.)
25 Juni 2025 - 10:00
Paul:
Ondanks het verplicht toepassen van de stapelmethode klinkt het eindresultaat zeer smakelijk.
25 Juni 2025 - 18:06
Ria:
Wij hadden in 1999 een huisje gehuurd in Ringkøbing. Echt een prachtige omgeving. Ook leuk zijn al die kleine huisjes met rieten daken die je ziet opduiken in de duinen.
Praktisch voordeel van een eenpansmaaltijd is wel een kleine vaat.