Doodlopende weg
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
28 Juni 2025 | Denemarken, Blokhus
We beginnen vanmiddag aan een fietsroute. Deze hebben we gedownloaded bij Routiq.nl. De route, getiteld “Bølgeskum og brede strande” (Schuimkoppen en brede stranden) is daar geplaatst door visitdenmark.dk, een variant op onze VVV. We volgen de route met de routekaart die we kunnen lezen in de Routiq-app.
Als we Blokhus achter ons hebben gelaten, valt op een gegeven moment op, dat de bordjes langs de weg (Panoramaroute 413) zijn verdwenen. Volgens de routekaart zitten we echter op de goede weg.
We rijden door een merkwaardig landschap. Aan de rechterzijde (de zee ligt 2 km naar links) zien we op enige afstand een forse duinenrij. Deze duinen zijn veel hoger dan de strandduinen. Tussen beide duinenrijen ligt een vlak terrein. Het is dus geen breed duingebied. Een logische verklaring is niet te bedenken. Zou de Deense kust ooit hebben besloten, om 2 km verderop opnieuw te beginnen?
Terwijl we nog over dit raadsel nadenken, worden we geconfronteerd met een doodlopende weg. Volgens de routekaart zou de route gewoon moeten verdergaan, maar de werkelijkheid is heel erg duidelijk: tot hier en niet verder.
Als we weer terug zijn in Blokhus ontdekken we een bordje “linksaf”, waar de routekaart aangeeft “rechtsaf”. Volgens de bordjes moeten we over het strand fietsen.
We hadden het kunnen weten. De route volgens de routekaart past helemaal niet bij de titel van de route: nergens zouden we schuimkoppen en brede stranden hebben gezien. Daarvoor hadden we toch echt over het strand moeten rijden. We waren gewaarschuwd, maar hadden dat niet in de gaten.
Het is inmiddels te laat, om de route af te maken, dus we fietsen terug naar de camping.