Dagje Aarhus
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
09 Juli 2025 | Denemarken, Århus
We fietsen vandaag naar Aarhus. Het is de tweede stad van Denemarken, qua inwoneraantal min of meer te vergelijken met Utrecht, maar zonder een duidelijk historisch centrum. Er zijn wel enkele historische gebouwen, maar Aarhus is vooral bekend om haar moderne architectuur.
De eerste bezienswaardigheid is, mede op advies van Marij, DOKK1, een modern gebouw met daarin een ruime bibliotheek, een café, theaters en een stadskantoor. Op de hogere verdiepingen zitten kantoren. Het wordt ook wel de huiskamer van Aarhus genoemd.
We fietsen verder naar het Store Torv (letterlijk: Oud Vierkant; in Nederland zou dat waarschijnlijk Oude Markt zijn; opmerkelijk is, dat het Store Torv in Aarhus helemaal niet vierkant is, maar driehoekig). Aan dat plein staat de Dom van Aarhus, een gotische kerk van 1480. De kerk heeft een prachtig altaar, met een indrukwekkend altaarhek (de gelovigen moesten toch vooral niet te nabij komen) en verrassend veel muurschilderingen. Het is, zoals de meeste kerken in Denemarken, een protestante kerk, maar de reformatie was in Scandinavië veel minder rigoureus dan in Nederland. Daarom is het altaar, met altaarhek, gewoon gehandhaafd. De muurschilderingen zijn in eerste instantie weggewerk met witte kalk, maar al na korte tijd weer zichtbaar gemaakt, want ze waren toch van grote culturele waarde.
We fietsen kriskras door de wijk Latinerkvarteret (in Parijs heet dat het Quartier Latin), het oudste gedeelte van de stad. Er staan vooral wat grotere herenhuizen, met daartussen zo af en toe een oud vakwerkhuis. Het is er gezellig druk.
Iets verder komen we in de Møllestien (het Molenpad). Dit is waarschijnlijk het meest fotogenieke straatje van de stad, met die kinderkopjes en al die vrolijk gekleurde lage huisjes.
Via de Lidl (in onze ogen veruit de beste supermarkt van Denemarken) fietsen we weer naar de camping.
10 Juli 2025 - 06:15
Ria:
Is het openluchtmuseum de Gamble By nog in Aarhus? Wij vonden dat een mooi openluchtmuseum met verschillende tuinen.
10 Juli 2025 - 12:25
Marij:
mooie plaatjes en de zon doet weer mee