Over de Grote Belt
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
17 Juli 2025 | Denemarken, Saltbæk
We beginnen de dag met het oversteken van de Grote Bælt. De zon is inmiddels doorgebroken, maar boven het water is het nog betrekkelijk heiig. Eenmaal aan de overkant, op het eiland Sjælland (bij Shell hebben ze het over Shellland, dat klinkt precies hetzelfde), beginnen we aan de zigzag van vandaag: Korsør, Skælskør, Bisserup, Fuglebjerg, Sorø, Fjenneslev, Munks Bjergby, Ruds Vedby, Kalundborg, Saltbæk. Incl. de zoektocht naar een camping rijden we vandaag 211 km.
Het landschap van Sjælland is anders dan dat van Fyn: minder cultuurgrond, meer bossen, minder leeg. We komen op onze route leuke stadjes tegen, zoals Skælskør, mooie kerkjes, zoals dat in Ørslev, met muurschilderingen uit de 14e eeuw, en dat in Bjernede, de enige ronde kerk van het eiland, en indrukwekkende burchten, zoals dat van Borreby (het lijkt op Hesselagergård) of de Holsteinborg (favoriet van H.C. Andersen). We hebben een prima picknick aan de Tystrup Sø.
De geplande camping, ergens tussen Kalundborg en Røsnæs, viel wat tegen (heel veel muggen), dus zijn we uitgeweken naar een andere camping in de buurt. We hadden de geplande camping uitgekozen, omdat je vanaf daar een mooie fietstocht kunt maken naar Rosnæs Fyr. Die kaap wordt alom geprezen om zijn mooie kust en fraaie landschap. We overwegen om morgen vanuit Saltbæk alsnog naar Rosnæs te fietsen.
18 Juli 2025 - 07:35
Paul:
Die muggen zijn we die niet al eens eerder tegen gekomen met jullie Scandinavië reizen?