Dag Sjælland, dag Møn
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
26 Juli 2025 | Denemarken, Keldbylille
We rijden vandaag door het zuiden van Sjælland. Je kunt goed merken, dat we het hoofdstedelijke gebied inmiddels vrij ver achter ons hebben gelaten. Het landschap is weer veel leger en stiller.
Vanuit Faxe Ladeplads rijden we via Faxe (soms ook geschreven als Fakse) en Haslev naar Næstved. Daar doen we wat boodschappen. We rijden verder via Lov en Tappanøje naar Præsto. Dat is een schilderachtig stadje. Het begint te wennen: er is geen parkeerplaats te vinden. De Margrietroute gaat dwars door het centrum. De straatjes staan zó vol met geparkeerde auto’s, en er zijn zoveel tegenliggers, dat we al onze aandacht nodig hebben voor een schadevrije rit door het stadje. We vergeten om foto’s te maken. We zigzaggen verder, soms langs de kust - deze staat vol met vakantiehuizen en grote villa’s, we kunnen er geen picknickplek aan het water vinden - dan weer door het binnenland - we vinden er een picknickplek die uitblinkt door de rust die er heerst - tot we in Kalvehave zijn. Daar nemen we afscheid van Sjælland. We rijden over de Dronning Alexandrines Bro (de Brug van Koningin Alexandrine) naar het eiland Møn. We hebben een prettige plek op een camping bij het dorpje Keldby.
De route is landschappelijk boeiend. We komen door verschillende leuke dorpjes. We zien verschillende witte kerkjes, maar daar is er niet eentje bij die speciale aandacht vraagt. We zien ook een aantal kastelen/sloten/landhuizen, of beter gezegd, die zien we niet, omdat ze door het groen aan het oog worden onttrokken. Één bezienswaardigheid maakt hierop een uitzondering: het Gisselfeld Kloster, in de buurt van Haslev, laat zich wél zien.
Na drie achtereenvolgende verplaatsingsdagen is het weer tijd voor een rustdag. Morgen blijft de bus dus op zijn plek staan.
p.s. de camping-wifi is overbelast, en de 4G/5G-dekking is uiterst matig; het lukt dus niet om foto's up te loaden; die volgen nog