Na regen komt …. Stade
Blijf op de hoogte en volg Loes en Ted
03 Augustus 2025 | Duitsland, Stade
We hadden de terugweg anders gepland. Een gedachte was, om op de terugweg niet naar Tønder te gaan, maar een klein stukje door te rijden naar Rømø, om alsnog over het eiland te fietsen. Misschien hadden we ook nog tijd, om weer naar Esbjerg te gaan om toch nog de fietstocht over Fanø te maken. Het weer in Denemarken wilde echter niet meewerken. Het werd maar geen prettig fietsweer. Daar kwam de gevoelige knie van Loes nog eens bij. Geen grote fietstochten dus.
Een andere gedachte was, om op de terugweg met relatief korte etappes nog een aantal interessante plaatsjes te bezoeken. De eerste halte op de terugweg zou Friedrichstadt in Sleeswijk-Holstein zijn. Dat plaatsje wordt ook wel het Hollandse stadje genoemd, i.v.m. de architectuur van de huizen in het oude centrum. We zouden daar vroeg in de middag zijn aangekomen, na een toeristische route langs de Waddenkust. We zouden het kleine stukje naar het stadje fietsen, om daar uiteindelijk een hapje te eten (uit eten is in Duitsland veel goedkoper dan in Denemarken). Maar alweer: het weer werkte niet mee. Gisterenavond begon het om 22:00 hard te regenen, en dat is zo doorgegaan tot 16:00 vanmiddag. Als wij tegen 13:00 in Friedrichstadt aankomen, regent het nog steeds pijpenstelen, en de weersvoorspelling is behoorlijk somber. Daarom rijden we maar verder. Omdat er zuidelijk van Friedrichstadt geen aantrekkelijke campings of camperplaatsen zijn, moeten we een flink eind afzakken. We maken de keuze om maar weer met de veerboot van Glückstadt naar Wischhafen de Elbe over te steken, want er is bij de tunnels in Hamburg al dagen een hele grote file. Blijkbaar hebben ook veel andere reizigers dit opgemerkt, want het is ongelooflijk druk in Glückstad. Er staat een rij van wel 2 kilometer te wachten. En die rij maakt maar weinig voortgang. Een stukje verder, we zijn halverwege, zien we de verklaring: het verkeerslicht op de kruising geeft “dauer-rot bei Stau”, oftewel, het licht blijft op rood als het wegvak achter de kruising vol verkeer staat. En dat is vaak het geval, merken we, als we zo’n 20 minuten als derde in de rij naar het rode licht staan te kijken. Steeds als er achter de kruising enige ruimte ontstaat, wordt die ruimte benut door “voordringers” die via een omweg van links of rechts bij de kruising komen en geen last hebben van dauer-rot.
Eenmaal de kruising voorbij, is het nog maar een peulenschilletje: 20 minuten later staan we op een veerboot. We mogen als laatste aan boord. Al met al heeft de oversteek incl. het wachten voor ons bijna drie uur geduurd.
Aan de overkant is de eerste goede camping/camperplaats de cp in Stade, waar we ook op de heenweg hebben gestaan. Daar zijn nog behoorlijk wat plaatsen vrij.
04 Augustus 2025 - 18:16
Nanny:
Na regen komt nog steeds zonneschijn… beterschap ook voor de knie van Loes….